Čo to je podcast?

Dnes budeme o niečo technickejší. Ak však chceme, aby ste pracovali s vašim podcastom čo najlepšie, mali by ste aspoň tušiť čo to je aj po technickej stránke.

Minimum čo potrebujete aby ste mohli povedať že máte podcast sú tieto dve veci dostupné vo forme URL z Internetu:

  1. RSS feed
  2. minimálne jeden .mp3 súbor.

RSS feed

RSS feed je špeciálny typ dokumentu. Nemajú si ho čítať ľudia, ale počítače. Preto je jasne štruktúrovaný s množstvom značiek, ktorým rozumie RSS čítačka. Je však natoľko jednoduchý (teda vo svojej nazákladnejšie forme), že si ho viete napísať aj v ľubovoľnom textovodom editore a zavesiť na vlastný web.

Príklad triviálneho RSS podcast feedu.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<rss version="2.0">

   <channel>

	<title>Toto je názov podcastu</title>

        <link>https://www.narovinu.online</link>

        <description>Toto je textový popis podcastu</description>

	<lastBuildDate>Thu, 04 Jun 2020 12:59:31 +0000</lastBuildDate>

	<language>sk</language>

        <managingEditor>podcasting@buttonmedia.eu (ButtonMedia)</managingEditor>

	<copyright>&#xA9; 2020 Vlastník práv</copyright>

        <image>

		<title>Fiktívny podcast artwork</title>

		<url>https://www.buttonmedia.eu/link/na/artwork_-_Podcast_-_3000x3000px_-_Artwork.png</url>

		<link>link na podcast</link>

	</image>

        <item>

		<title>Názov epizódy</title
<link>https://www.buttonmedia.eu/link/na/web/s/epizodou</link>

		<pubDate>Mon, 01 Jun 2020 23:00:00 +0000</pubDate>

		<description>Popis epizódy</description>

                <content>poznamky k epizode</content>

                		<enclosure url="https://buttonmedia.eu/nasa/nahravka.mp3" length="46048209" type="audio/mpeg" />

       </item>

   </channel>

</rss>

Ako vidíte, tak RSS feed obsahuje všetky informácie o Vašom podcaste.

Ak práve umierate túžbou dozvedieť sa o RSS feedoch všetko, wiki má informácie na túto tému veľmi zo široka spracované. (RSS feed)

Funguje to tak, že vaša obľúbená aplikácia na prehrávanie podcastov si v pravidelných intervaloch sťahuje z jednej konkrétnej adresy URL RSS dokument. V ňom je napísané všetko o podcaste. Najmä jeho názov, popis, titulný obrázok, autorské práva, a samozrejme podrobnosti ku každej publikovanej epizóde. Publikovaná musí byť minimálne jedna epizóda, inak aplikácia nebude vedieť, čo si má s epizódou počať. No a toto všetko Vám podcast aplikácia aj zobrazí.

Slávny „subscribe to podcast“.

Ak si v aplikácii označíte „subscribe“, tak sa RSS feed sťahuje pravidelne a vďaka tomu si ráno nájdete aktuálny zoznam najnovších podcastov. Preto je dôležité tento drobný krok pre používateľa, ale veľký úspech pre podcastera urobiť. Je to jediná cesta k vždy aktuálnemu zoznamu epizód.

Súbor s obsahom

RSS je len logistika okolo podcastu. Hovorí aplikácii len čo kde a ako nájde. Tá skutočne dôležitá časť je súbor s obashom. Tam ste sa vybláznili a doň ste vložili všetku svoju múdrosť, kreativitu a námahu, ktorú chcete zdieľať s celým svetom. Teda minimálne s tou jeho časťou, ktorá bude rozumieť jazyku, ktorý používate.

Typy obsahu

Ak ste doteraz boli presvedčený, že podcast je audio, tak si rozšírite obzory. Podcast je multimediálny obsah a teda kľudne to môže byť aj video. V zásade to môže byť čokoľvek, čo dokáže podcast aplikácia prehrať. Ak by ste sa rozhodli vytvoriť nový špeciálny obsah s virtuálnou realitou rendrovanou v závislosti od lokality konzumenta, nič vám v tom nebráni. Váš používateľ musí mať aplikáciu, ktorá tento veľmi perspektívny a atraktívny obsah dokáže prehrať. Nie apple podcasts to zatiaľ nie je a ani rastúci spotify vám v tomto nepomôže. Zatiaľ. Preto sa zamerajte na dva formáty:

  1. audio
  2. video

Áno aj video podcasty existujú. Oproti audio podcastom sú z pochopiteľných dôvodov v menšíne. Ak nie sú tie dôvody pochopiteľné, tak dôvod je ten, že podcasty sa konzumujú najmä popri inej aktivite ako cestovanie, šoférovanie, športovanie a podobne. 10 z 10 lekárov amerických univerzít neodporúča pozerať video počas šoférovania, behania, dvíhania činiek a podobne.

Umiestnenie obsahu

Je kľúčové, že Váš obsah musí byť dostupný cez URL, musí byť zavesený na Internete. V podstate si ho viete stiahnuť aj cez web prehliadač. Je to však nepohodlné. Museli by ste stále chodiť niekde na web a zisťovať, či je tam niečo nové a potom si to sťahovať.

Ak máte niekde na Internete umiestený súbor s videom, alebo audiom, tak ho viete vložiť do RSS feedu a tak ho nájdu aplikácie na prehrávanie podcastov. V aplikácii stačí súbor iba stiahnuť a prehrať. V niektorých si viete nastaviť dokonca automatické sťahovanie tak, aby ste nemuseli na stiahnutie čakať ale aby ste ho mali naservírované ako na podnose.

Núka sa už úplne samé, čo to znamená a ako to funguje. Aplikácia si stiahne súbor s multimediálnym obsahom a v momente, keď udriete na play, začne Vám ho prehrávať.

Zhrnutie.

Podcast má dve kľúčové časti bez ktorých nemôžeme o podcaste hovoriť. Sú to RSS feed a media súbory. Oboje musí byť dostupné z Internetu cez URL pre aplikácie na prehrávanie podcast obsahu.

Dovetok

URL nemusí byť dostupné vždy. Hovoríme vtedy o tzv súkromných podcastoch, ktoré nie sú určené širokej verejnosti. Sú umiestnené za stenou, ktorá dokonca môže byť aj stenou s platbou – paywall. Ale o tom niekedy nabudúce.

Comments are closed.